CORRESPONDENCIA XEC MARQUÈS-ANNA ROSSELL

  • Xec Marquès (Duékoué, Costa d'Ivori/Costa de Marfil, 2017)

CARTA DEL TEÒLEG I SALESIÀ XEC MARQUÈS A ANNA ROSSELL/

CARTA DEL TEÓLOGO Y SALESIANO XEC MARQUÈS A ANNA ROSSELL

Al original catalán sigue su traducción al español

Xec-Anna 18 febrer 2017, Duékoué, Costa d'Ivori

Començo per on comença la teva carta. És una reflexió sobre la caricatura. I tens tota la raó. I és veritat que massa sovint les posicions conservadores o integristes en matèria de moral sexual es fonamenten en caricatures de la sexualitat humana.

És important, idò, que sortim de les caricatures i dels prejudicis per avançar en una reflexió que té com objectiu educar millor adolescent@s i jov@s a viure de manera lliure, conscient i responsable llur sexualitat.

Del que dius a la teva carta continuo pensant que sobrevalores la influència de la predicació catòlica i particularment del dogma de la virginitat de Maria.

“voldria reafirmar-me en el fet que a mi em sembla que aquesta percepció, que d’alguna manera es transmet vivament a la població en general, sí és una part molt important de la causa del mal i del tema primer –el central- de les cartes que aquests darrers dies ens intercanviem”.

No deu ser gaire difícil trobar estadístiques per a mostrar el poc pes que la predicació de capellans i monges té en la percepció de la sexualitat i menys encara en la valoració moral del comportament sexual.

Duc prou anys a Africa i en diferents països per poder afirmar que són centenes de milers els jov@s que han trobat i que troben acollida, compassió i reconfort en la trobada de capellans i monges desprès d’haver viscut experiències (avortaments inclosos) que els han fet mal. En teologia cristiana, el pecat, sempre és acompanyat del perdó i de la misericòrdia; de la compassió i de l’alliberament.

Són milers els religiosos i religioses, els laics i làiques cristi@ns per a qui la proposició d’una moral sexual no els impedeix d’acollir i d’acompanyar persones que se senten frustrades, sovint amb una noció de culpa o de pecat del que necessiten alliberar-se.

Sovint, el que és a la base de la feixuguesa davant el desvetllar de la sexualitat no són els principis de la moral cristiana sinó un sentiment o una emoció més primordial que té a veure amb el fet que la sexualitat humana no és pur instint sinó que està impregnada del fonament arcaic de la religiositat, el “tremendus et fascinans”.

La predicació cristiana que denuncies troba aquí un terreny fèrtil. En psicopatologia de la vida religiosa es coneix el fenomen dels escrúpols, de les manies i del pietisme mòrbid, patologies que poden conduir à l’extrem de la perfecció farisaica i de la perversió moral a una mena de vida esquizofrènica.

Quan parlem d’educar suposem que la sexualitat deixada a ella mateixa, sense una transmissió de coneixements i de valors no pot arribar a humanitzar-se però potser més important és el bagatge en el viscut del desig, de la tendresa, de la capacitat d’estimar i de ser estimat. Per això ens els àmbits educatius, a més de la transmesa de coneixements i de valors, cal crear un clima de confiança i de respecte que faci possible també la comunicació interpersonal, que faci possible la trobada entre adults/tes madurs/es afectiva i sexualment i la trobada entre adolescents despertant a la sexualitat adulta superant les barreres de la vergonya i dels prejudicis morals.

I aquí s’expressen els límits de la relació educativa i de la seva capacitat d’evitar drames com el de la Christabelle. Hi ha silencis molt difícils de rompre. Hi ha experiències molt difícils de superar, hi ha necessitats molt difícils de reorientar. A açò jo no li dic conformisme. I açò no excusa l’educador d’evitar tot el que pugui crear barreres a la comunicació : la por a ser jutjats, rebutjats o estigmatitzats; com la por de l’educador o obrir els ulls a l’evidència de la vida sexual dels adolescents.

Ens cal donar un valor a la sexualitat que no perdi cap de les seves dimensions i que al mateix temps serveixi a unificar-les. El matrimoni, la família és un d’aquest valors i per a la teologia cristiana és valor fonamental, més fonamental que el celibat o la virginitat.

Durant molt temps el matrimoni ha estat l’únic valor, l’únic espai possible al desplegament de la riquesa de la trobada sexual. Al matrimoni li pesa el seu fonament patriarcal, del que les religions no en són estrangeres. Li pesa també el seu caràcter exclusiu i definitiu proposat per la moral catòlica.

Actualment hi ha prou reflexions amb noves perspectives de comprensió. No es tracta aquí de desplegar arguments de teologia moral. Sense renunciar al matrimoni com a ideal, com a perspectiva (que serveix també d’ideal al celibat i a la virginitat en la vida religiosa), avui no podem afirmar el seu estatut d’únic valor i d’únic espai possible de criteri per a jutjar el valor de la relació sexual.

En el meu context social, el treball de sensibilització i d’educació en el valor i la dignitat de la feminitat és fonamental. Àfrica, les africanes són encara molt lluny de proposar una reflexió sobre la feminitat que superi la mentalitat patriarcal de les cultures de les que en són filles. Moltes noies es valoren elles mateixes en tant que objecte sexual; per aconseguir un bon matrimoni, per aconseguir bones notes o “bailleur” per a finançar les seves despeses.

Cert que, de l’altre costat, els joves (mascles) han de ser educats en una visió de la feminitat que superi la caricatura del mascle cardador.

En aquest context, ens cal ajudar els jov@s a conèixer i saber utilitzar mitjans de contracepció.

Com a cristià, educador i teòleg (capellà amb vot de castedat) crec que la fe cristiana té una proposta d'intel·ligència de l’acte sexual (entre home i dona) que sense ser una llei definint la frontera entre el legítim i l’il·legítim, més ençà de la noció de pecat i de virtut, pot ajudar els jov@s a donar-se objectius en l’expressió de la sexualitat, a donar-se ideals que fins i tot ajudin a entendre les frustracions, les pors i les vergonyes.

Quan al llibre del Gènesis, desprès del que s’ha anomenat el pecat original, Déu diu a la dona “Je ferai qu’enceinte tu sois dans des grandes souffrances; c’est péniblement que tu enfanteras des fils. Ton désir te poussera vers ton homme et lui te dominera” (Ge 3, 16), l’autor no està formulant una maledicció de Déu, menys encara una llei divina, està fent una constatatació. Si no eduquem la sexualitat açò és el que dóna i quan dóna açò vol dir que no hem educat. Quan la sexualitat provoca mort vol dir que anem errats.

Som conscient de deixar algunes preguntes sense resposta.

*

CARTA DEL TEÓLOGO Y SALESIANO XEC MARQUÈS A ANNA ROSSELL (Traducción al español de Anna Rossell)

Xec-Anna 18 de febrero 2017, Duékoué, Costa de Marfil

Empiezo por donde empieza tu carta. Es una reflexión sobre la caricatura. Y tienes toda la razón. Y es verdad que demasiado a menudo las posiciones conservadoras o integristas en materia de moral sexual se basan en caricaturas de la sexualidad humana.

Es importante, pues, que salgamos de las caricaturas y los prejuicios para avanzar en una reflexión que tiene como objetivo educar mejor a adolescentes y jóvenes a vivir de modo libre, consciente y responsable su sexualidad.

De lo que dices en tu carta sigo pensando que sobrevaloras la influencia de la predicación católica y particularmente el dogma de la virginidad de María.«

«Quisiera reafirmarme en que a mí me parece que esta percepción, que de alguna manera se transmite vivamente a la población en general, sí es una parte muy importante de la causa del mal y del tema primero -el central- de las cartas que estos últimos días nos intercambiamos».

No debe de ser muy difícil encontrar estadísticas para mostrar el poco peso que la predicación de curas y monjas tiene en la percepción de la sexualidad, y menos aún en la valoración moral del comportamiento sexual.

Llevo bastante años en África y en diferentes países para poder afirmar que son centenas de miles l@s jóvenes que han encontrado y que encuentran acogida, compasión y consuelo en el encuentro de sacerdotes y monjas después de haber vivido experiencias (abortos incluidos) que les han hecho daño. En teología cristiana, el pecado, siempre va acompañado del perdón y de la misericordia, de la compasión y de la liberación.

Son miles los religiosos y religiosas, l@s laicos cristian@s a quienes la propuesta de una moral sexual no impide acoger y acompañar a personas que se sienten frustradas, a menudo con una noción de culpa o de pecado del que necesitan liberarse.

A menudo lo que está en la base de la dificultad ante el despertar de la sexualidad no son los principios de la moral cristiana sino un sentimiento o una emoción más primordial, que tiene que ver con el hecho de que la sexualidad humana no es puro instinto sino que está impregnada del fundamento arcaico de la religiosidad, el "tremendus te fascinans".

La predicación cristiana que denuncias encuentra aquí un terreno fértil. En psicopatología de la vida religiosa se conoce el fenómeno de los escrúpulos, de las manías y del pietismo mórbido, patologías que pueden conducir al extremo de la perfección farisaica y de la perversión moral a una especie de vida esquizofrénica.

Cuando hablamos de educar suponemos que la sexualidad, dejada a su propio albur, sin una transmisión de conocimientos y de valores, no puede llegar a humanizarse, pero quizás más importante es el bagaje en lo vivido del deseo, de la ternura, de la capacidad de amar y ser amado. Por eso en los ámbitos educativos, además de la transmisión de conocimientos y de valores, hay que crear un clima de confianza y de respeto que haga posible también la comunicación interpersonal, que haga posible el encuentro entre adultos/as maduros/as afectiva y sexualmente, y el encuentro entre adolescentes despertando a la sexualidad adulta superando las barreras de la vergüenza y los prejuicios morales.

Y aquí se expresan los límites de la relación educativa y de su capacidad de evitar dramas como el de Christabelle. Hay silencios muy difíciles de romper. Hay experiencias muy difíciles de superar, hay necesidades muy difíciles de reorientar. A esto yo no le llamo conformismo. Y esto no excusa al educador de intentar evitar todo lo que pueda crear barreras a la comunicación: el miedo a ser juzgados, rechazados o estigmatizados, como el miedo del educador o abrir los ojos a la evidencia de la vida sexual de los adolescentes.

Necesitamos dar un valor a la sexualidad que no pierda ninguna de sus dimensiones y que al mismo tiempo sirva para unificarlas. El matrimonio, la familia, es uno de estos valores y para la teología cristiana es valor fundamental, más fundamental que el celibato o la virginidad.

Durante mucho tiempo el matrimonio ha sido el único valor, el único espacio posible el desarrollo de la riqueza del encuentro sexual. Al matrimonio le pesa su fundamento patriarcal, que no es extraño a las religiones. Le pesa también su carácter exclusivo y definitivo, propuesto por la moral católica.

Actualmente hay suficientes reflexiones con nuevas perspectivas de comprensión. No se trata aquí de desplegar argumentos de teología moral. Sin renunciar al matrimonio como ideal, como perspectiva (que sirve también de ideal al celibato y a la virginidad en la vida religiosa), hoy no podemos afirmar su estatus de único valor y de único espacio posible como criterio para juzgar el valor de la relación sexual.

En mi contexto social, el trabajo de sensibilización y de educación en el valor y la dignidad de la feminidad es fundamental. África, las africanas, están aún muy lejos de proponer una reflexión sobre la feminidad que supere la mentalidad patriarcal de las culturas de las que son hijas. Muchas chicas se valoran ellas mismas como objeto sexual, para conseguir un buen matrimonio, para conseguir buenas notas o un "bailleur" para financiar sus gastos.

Cierto que, del otro lado, los jóvenes (machos) deben ser educados en una visión de la feminidad que supere la caricatura del macho cardador.

En este contexto, es necesario ayudar a l#s jovenes a conocer y saber utilizar medios de contracepción.

Como cristiano, educador y teólogo (cura con voto de castidad) creo que la fe cristiana tiene una propuesta inteligente del acto sexual (entre hombre y mujer) que sin ser una ley que define la frontera entre lo legítimo y lo ilegítimo, más acá de la noción de pecado y de virtud, puede ayudar a l@s jóvenes a darse objetivos en la expresión de la sexualidad, a darse ideales que incluso ayuden a entender las frustraciones, los miedos y las vergüenzas.

Cuando en el libro del Génesis, después de lo que se ha llamado el pecado original, Dios dice a la mujer «Je ferai qu’enceinte tu sois dans des grandes souffrances; c’est péniblement que tu enfanteras des fils. Ton désir te poussera vers ton homme et lui te dominera» (Ge 3, 16), el autor no está formulando una maldición de Dios, menos aún una ley divina, está haciendo una constatatación. Si no educamos la sexualidad esto es lo que se obtiene y cuando se obtiene esto quiere decir que no hemos educado. Cuando la sexualidad provoca muerte significa que vamos errados.

Soy consciente de que dejo algunas preguntas sin respuesta.

Etiquetas: