CORRESPONDENCIA XEC MARQUÈS-ANNA ROSSELL

  • Anna Rossell con el poeta chileno Teodoro Elssaca

CARTA D'ANNA ROSSELL AL TEÒLEG I SALESIÀ XEC MARQUÈS (09-10-2016)//

CARTA DE ANNA ROSSELL AL TEÓLOGO Y SALESIANO XEC MARQUÈS (09-10-2016)

Traducción al español a continuación del original catalán

Catalán

El Masnou, 09-10-2016

Estimat Xec,

la teva resposta al meu correu electrònic d’ahir em va fer veure que molt poca gent és conscient de què hi ha darrera del Procés de Pau de Colòmbia i em va esperonar a escriure’t aquesta carta sobre el tema de què et parlava al meu correu-e.

A partir de la mala informació que transmeten els mitjans habituals de comunicació un/a no pot entendre de cap manera les vertaderes causes de res. Es limiten a donar titulars, sovint molt sensacionalistes, però no fan periodisme de recerca, no apunten dubtes ni interpretacions diverses d’un mateix esdeveniment. Així es limiten al simple titular, que de tan simple no només no informa, sinó que desinforma. Perquè el cervell humà, que sempre busca explicació al simple titular, perquè li manca la informació de fons que el produeix, acaba per completar, a base de pura imaginació, a la seva manera i malament, allò que li falta.

Així, davant l’esperat i esperançador titular que anuncia que el Govern colombià i les FARC han iniciat converses per endegar un procés de pau al país, el món respira fons i rep la “notícia” amb innocent alegria. Només un petit grapat de persones millor informades –sempre són poques- o/i desconfiades per experiència es demanen: Procés de Pau? Per què precisament ara i no abans?

I és greu que aquesta desinformació generalitzada no es dóna només fora de Colòmbia, també es manifesta entre els/les propis/es colombians/es: divendres vaig assistir a Barcelona a un petit concert “para celebrar el Proceso de Paz en Colombia”, el públic del qual estava format per moltes persones d’Amèrica Llatina, entre les quals hi havia bastants/es colombians/es. No sé quan temps fa que aquests/es colombians/es viuen a Barcelona, però encara que faci anys, aquella guerra n’ha durat molts més i, en tot cas, ells/es estan en contacte amb el seu país a través d’amics/gues i familiars, i de les visites que ells/es fan alguna vegada al país. L’ambient del concert era d’una innocència asbalaïdora, de tan innocent era indignant, perquè en algun moment un dels músics –colombià- va al•ludir a un dels arguments que esgrimien els/les partidaris/es del “NO” a aquest Procés de Pau, i l’argument era absolutament banal i no tenia res a veure amb les vertaderes raons per les quals el referèndum celebrat recentment al país va donar el resultat contrari del que el Govern esperava: NO.

I tanta gent, que no està al cas, de què passa i ha passat allà durant tots aquests anys de guerra –més de cinquanta-, es demana: com és que ha sortit NO, quan la pau és bona i desitjada naturalment per tothom? Aquesta és la gran pregunta. I precisament perquè sembla antinatural, aquest resultat del referèndum ha de fer sospitar a les persones reflexives que al darrera s’hi amaga alguna cosa que no ens expliquen. I el que no ens expliquen és molt greu: que aquest Procés de Pau és, en realitat, una negociació purament econòmica entre el Govern i les FARC sobre com es reparteixen el gran pastel, excloent d’aquestes negociacions les comunitats indígenes i afrodescendents, que són les vertaderes grans víctimes de tots aquests anys de guerra.

Què cal saber, doncs, per entendre el majoritari NO del referèndum?

Com bé saps, jo sóc sòcia d’Amnistia Internacional i treballo amb aquesta organització com a activista del grup que correspon a la meva comarca, El Maresme, i recentment Amnistia ha dedicat una campanya de sensibilització sobre aquesta problemàtica dels abusos i violacions dels drets humans més fonamentals.

Què cal saber, doncs?

- Cal saber que la propietat i ocupació de les terres ha estat un dels eixos fonamentals del conflicte colombià, que ha provocat que més de sis milions de persones hagin hagut d’abandonar casa seva des de 1985 a causa de la violència.

- Cal conèixer els greus abusos que les comunitats ètniques del país han sofert durant aquests llarguíssims més de cinquanta anys de guerra, tant per part de l’exèrcit colombià com de les FARC. Les víctimes són milionàries: camparols i camparoles que han viscut sempre de la terra i que han estat forçosament desplaçades, foragitades, obligades a abandonar-les amb amenaces i assassinats, i han quedat desproveïdes del seu únic mitjà de subsistència.

- Cal saber que milers de dones camperoles han sofert abusos sexuals a mans dels dos bàndols.

- Cal saber que per a les comunitats indígenes i afrocolombianes qualsevol acord de pau no tindrà cap sentit si no garanteix que aquestes persones puguin tornar a les seves terres i que la pau no serà pau si aquest seu dret no té prioritat sobre el desig de les empreses d’explotar aquests territoris per obtenir-ne els grans beneficis que esperen.

- Cal saber que les vertaderes víctimes del conflicte han quedat excloses de les negociacions.

- Cal saber que aquestes víctimes han intentat organitzar-se per tenir la força que els podria garantir aconseguir que els retornessin les seves terres i que han rebut amenaces i pressió de tots dos bàndols per mirar de dividir les associacions que s’han anat constituint i causar enemistat entre les diferents ètnies, per allò de “Divide y vencerás”.

- Cal saber que les comunitats afectades han sofert moltes morts i “desapareguts/des”

- Cal saber que el passat 30 de maig les comunitats indígenes, camperoles i afrodescendents van iniciar una mobilització nacional per denunciar el Govern per incomplir els nombrosos acords a què havien arribat abans de començar el “Procés de Pau” sobre diverses i molt importants qüestions, com ara la reforma agrària, l’educació, la salut, la mineria i el consentiment lliure, previ i informat, de les comunitats indígenes i que, segons organitzacions socials i de drets humans del país, al menys 179 manifestants van morir per causa de l’ús excessiu i indiscriminat de la violència per part de les forces de seguretat. I també cal saber que només després d’aquestes mobilitzacions el Govern va convidar aquestes comunitats, víctimes civils, a participar en les negociacions del “Procés de Pau”, però amb la condició que fos el propi Govern qui elegís els/les representants de les víctimes (quina vergonya!). No cal dir que ells/es s'hi van negar. Hagués estat una farsa.

- Cal saber que els pobles indígenes tenen una relació tradicional d’utilització i ocupació de les seves terres ancestrals, que el Govern fa molt de temps que els va prometre atorgar als/a les camperols/es títols de propietat, que mai no han arribat.

- Cal saber que el Govern ha cedit a grans empreses mineres i agroindustrials bona part d’aquestes terres per a la seva explotació i negoci (cosa la qual no haurà estat fet a canvi de res).

- Cal saber tantes altres greus violacions dels drets humans per part de Govern i de les FARC, que no puc enumerar aquí perquè això és una carta, però animo als/a les lectores a completar la informació sobre una base fiable:

http://www.oidhaco.org/?art=1384&lang=es

https://www.amnesty.org/es/countries/americas/colombia/report-colombia/

I per què aquesta repressió i exclusió?

-Perquè aquestes terres són molt riques en recursos i el que s’ha volgut batejar com a “Procés de Pau” és en realitat una negociació entre el govern colombià i les FARC sobre com es repartiran aquestes terres.

I aquí ho deixo, Xec,

Amb la meva forta abraçada,

Anna

*

*

Español (Traducción del catalán de Anna Rossell)

El Masnou, 09-10-2016

Querido Xec:

Tu respuesta a mi correo electrónico de ayer me hizo ver que muy poca gente es consciente de qué hay detrás del Proceso de Paz de Colombia y me animó a escribirte esta carta sobre el tema del que te hablaba en mi correo electrónico.

A partir de la mala información que transmiten los medios habituales de comunicación uno / a no puede entender de ninguna manera las verdaderas causas de nada. Se limitan a dar titulares, a menudo muy sensacionalistas, pero no hacen periodismo de investigación, no apuntan dudas ni interpretaciones diversas de un mismo evento. Así se limitan al simple titular, que de tan simple no sólo no informa, sino que desinforma. Porque el cerebro humano, que siempre busca explicación al simple titular, porque le falta la información de fondo que lo produce, acaba por completar, a base de pura imaginación, a su manera y mal, lo que le falta.

Así, ante el esperado y esperanzador titular que anuncia que el Gobierno colombiano y las FARC han iniciado conversaciones para iniciar un proceso de paz en el país, el mundo respira hondo y recibe la "noticia" con inocente alegría. Sólo un pequeño puñado de personas mejor informadas -siempre son pocas- o / y desconfiadas por experiencia se preguntan: ¿Proceso de Paz? ¿Por qué precisamente ahora y no antes?

Y es grave que esta desinformación generalizada no se da sólo fuera de Colombia, también se manifiesta entre los / las propios / as colombianos / as: el pasado viernes asistí en Barcelona a un pequeño concierto "para celebrar el Proceso de Paz en Colombia", el público estaba formado por muchas personas de América Latina, entre las que había bastantes colombianos / as. No sé cuánto tiempo hace que estos / as colombianos / as viven en Barcelona, ​​pero aunque haga años, aquella guerra ha durado muchos más y, en todo caso, ellos / as están en contacto con su país a través de amigos / as y familiares, y de las visitas que ellos / as hacen alguna vez al país. El ambiente del concierto era de una inocencia pasmosa, de tan inocente era indignante; porque en algún momento uno de los músicos -colombiano- va aludió a uno de los argumentos que esgrimían los / las partidarios / as del "NO" a este proceso de Paz, y el argumento era absolutamente banal y no tenía nada que ver con las verdaderas razones por las que el referéndum celebrado recientemente en el país dio el resultado contrario de lo que el Gobierno esperaba: NO.

Y tanta gente, que no está al tanto de qué pasa y de qué ha pasado allí durante todos estos años de guerra -más de cincuenta, se pregunta: ¿cómo es posible que haya ganado el NO, cuando la paz es buena y deseada naturalmente por todos? Ésta es la gran pregunta. Y precisamente porque parece antinatural, este resultado del referéndum debe hacer sospechar a las personas reflexivas que detrás del proceso se esconde algo que no nos cuentan. Y lo que no nos cuentan es muy grave: que este Proceso de Paz es, en realidad, una negociación puramente económica entre el Gobierno y las FARC sobre cómo se reparten el gran pastel, excluyendo de estas negociaciones a las comunidades indígenas y afrodescendientes, que son las verdaderas grandes víctimas de todos estos años de guerra.

¿Qué hay que saber, pues, para entender el mayoritario NO del referéndum?

Como bien sabes, yo soy socia de Amnistía Internacional y trabajo con esta organización como activista del grupo que corresponde a mi comarca, El Maresme, y recientemente Amnistía ha dedicado una campaña de sensibilización sobre esta problemática por los abusos y violaciones de los derechos humanos más fundamentales.

Qué hay que saber, entonces?

- Hay que saber que la propiedad y ocupación de las tierras ha sido uno de los ejes fundamentales del conflicto colombiano, que ha provocado que más de seis millones de personas hayan tenido que abandonar su casa desde 1985, debido a la violencia.

- Hay que conocer los graves abusos que las comunidades étnicas del país han sufrido durante estos larguísimos más de cincuenta años de guerra, tanto por parte del ejército colombiano como de las FARC. Las víctimas son millonarias: campesinos y campesinas que han vivido siempre de la tierra y que han sido forzosamente desplazadas, expulsadas, obligadas a abandonarlas con amenazas y asesinatos, y han quedado desprovistas de su único medio de subsistencia.

- Hay que saber que miles de mujeres campesinas han sufrido abusos sexuales a manos de los dos bandos.

- Hay que saber que para las comunidades indígenas y afrocolombianas cualquier acuerdo de paz no tendrá ningún sentido si no garantiza que estas personas puedan volver a sus tierras y que la paz no será paz si éste derecho suyo no tiene prioridad sobre el deseo de las empresas de explotar estos territorios para obtener los pingües beneficios que esperan.

- Hay que saber que las verdaderas víctimas del conflicto han quedado excluidas de las negociaciones.

- Hay que saber que estas víctimas han intentado organizarse para tener la fuerza que les podría garantizar conseguir que les devolvieran sus tierras y que han recibido amenazas y presión de ambos bandos para tratar de dividir a las asociaciones que se han ido constituyendo y causar enemistad entre las diferentes etnias, por aquello de "Divide y vencerás".

- Hay que saber que las comunidades afectadas han sufrido muchas muertes y "desaparecidos / as"

- Hay que saber que el pasado 30 de mayo las comunidades indígenas, campesinas y afrodescendientes iniciaron una movilización nacional para denunciar al Gobierno por incumplir los numerosos acuerdos a que habían llegado antes de comenzar el "Proceso de Paz" sobre varias y muy importantes cuestiones, como la reforma agraria, la educación, la salud, la minería y el consentimiento libre, previo e informado, de las comunidades indígenas y que, según organizaciones sociales y de derechos humanos del país, al menos 179 manifestantes murieron por causa de el uso excesivo e indiscriminado de la violencia por parte de las fuerzas de seguridad. Y también hay que saber que sólo después de estas movilizaciones el Gobierno invitó a estas comunidades, víctimas civiles, a participar en las negociaciones del "Proceso de Paz", pero con la condición de que fuera el propio Gobierno quien eligiera los / las representantes de las víctimas (qué vergüenza!). Por supuesto ellos/as se negaron. Hubiera sido una farsa.

- Hay que saber que los pueblos indígenas tienen una relación tradicional de utilización y ocupación de sus tierras ancestrales, que el Gobierno hace mucho tiempo que prometió otorgar a los / las campesinos / as títulos de propiedad, que nunca han llegado.

- Hay que saber que el Gobierno ha cedido a grandes empresas mineras y agroindustriales buena parte de estas tierras para su explotación y negocio (que no habrán sido cedidas a cambio de nada).

- Hay que saber tantas otras graves violaciones de los derechos humanos por parte de Gobierno y de las FARC, que no puedo enumerar aquí, porque esto es una carta, pero animo a los / las lectoras a completar la información sobre una base fiable:

http://www.oidhaco.org/?art=1384&lang=es

https://www.amnesty.org/es/countries/americas/colombia/report-colombia/

Y por qué esta represión y exclusión?

-Porque estas tierras son muy ricas en recursos y lo que se ha querido bautizar como "Proceso de Paz" es en realidad una negociación entre el gobierno colombiano y las FARC sobre cómo se repartirán estas tierras.

Y aquí lo dejo, Xec,

con mi fuerte abrazo,

Anna

Etiquetas: